Pan Tasak

Wit Szychowski 
Pan Tasak

Szef kuchni z ponad 25-letnim doświadczeniem

Swoją karierę zawodową rozpoczynał od najniższych szczebli, sukcesywnie pnąc się do góry. W młodym wieku wyjechał do Barcelony na okres 3 lat, gdzie zdobył europejskie fundamenty do dalszego rozwoju swojej pracy, a zarazem ogromnej pasji do gotowania, jak i dzielenia się wiedzą. 

Kucharz z nietypowym podejściem do gotowania i bardzo rozpoznawalnym stylem. Znany z zaskakującej i nietypowej kuchni wegetariańskiej.

Uwielbia pracować na otwartej kuchni i podawać jedzenie gościom do stołu. Jak sam o sobie mówi, gotuje składniki, a nie dania, a najchętniej na kaflowej kuchni opalanej drewnem. 

20210902-010

W 2015 roku współtworzył i prowadził kuchnię w Soul kitchen bistro, gdzie dał się poznać szerszej warszawskiej publiczności. Była to pierwsza restauracja w Warszawie o profilu „bistronomia”, serwująca proste dania z bardzo wysokiej jakości składników w przystępnych  cenach. Zebrał z tego tytułu dużo bardzo dobrych recenzji i pochlebnych opinii od gości, a samo miejsce cieszyło się ogromną popularnością. 

W 2017 wygrał „Danie roku” w warszawskim plebiscycie Warsaw Foodie. Został zaproszony do udziału w programie Top Chef Polska, gdzie doszedł do ćwierć finału i zyskał rzeszę wiernych fanów. Otwierał i prowadził restaurację Florentin Warszawa na wzór restauracji w Tel Awiwie. Był to nietypowy koncept, gdzie szefował na tak zwane „cztery ręce” z marokańskim szefem kuchni Abdelem Maleckem. Kolejny raz zebrał bardzo pochlebne recenzje, a miejsce cieszyło się ogromną popularnością. 

Następnie można było go spotkać na trzymiesięcznym pop-upie u Państwa Kręglickich w restauracji Opasły Tom na ulicy Foksal, gdzie goście zachwycali się między innymi jego deserem z ogórka. Znany również ze street foodowych pop-upów na Nocnym Markecie, na które ściągał tłumy ludzi. 

Ma na swoim koncie ponad dwadzieścia autorskich warsztatów w Food Lab Studio Grzegorza Łapanowskiego, jak i autorskie kolacje w Europie na które jest zapraszany. Gotował między innymi w Berlinie (Polish Thursday Dinners), Zurych (Zampano), Francja/Lyon Ambasada Polska, gdzie gotował między innymi dla burmistrza Lyonu. 

Prowadzi szkolenia indywidualne, jak i grupowe dla firm i restauracji na terenie całej Polski. Znany z bardzo dobrej organizacji pracy. 

Prowadzący programu „Dookoła Bałtyku” oraz „Kuchnia Bałtycka” o kulturze Bałtyku i rybołówstwie.