Śledzie bałtyckie smażone z czosnkiem, na chrzanowym puree z pieczonymi burakami i marynowanymi owocami dzikiej róży
PRZEPIS:
Buraki dokładnie myjemy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190°C następnie pieczemy przez 2 godziny. Wyjmujemy, studzimy, przecinamy na pół i mieszamy w misce z owocami dzikiej róży, 4-5 łyżkami zalewy od róży oraz dymką. Solidnie pieprzymy i odstawiamy.
Kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy wodę i dodajemy masło(25g), chrzan, kwaśną śmietanę i ubijamy na gładkie puree pod koniec soląc do smaku. Rozgrzewamy patelnię z masłem (25g) jak się rozpuści smażymy śledzie około 1 minuty z obu stron. Jak się przyrumienią wyłączamy gaz i dodajemy czosnek. Czekamy chwilkę i składamy nasze danie. Chrzanowe ziemniaki do miski a na nie śledzie z czosnkiem. Na górę buraki z dziką różą i polewamy zalewą.
*ten produkt można kupić gotowy. Ale jakby ktoś chciał to proszę bardzo:
Owoce dzikiej róży starannie myjemy pod bieżącą wodą.
Wstawiamy na gaz rondelek z octem różanym, wodą i cukrem w proporcji 250ml octu, 250ml wody i 100g cukru. Dodajemy 2-3 goździki, małą łyżeczkę cynamonu, owoce róży i zagotowujemy. Przelewamy do słoików, zakręcamy i studzimy do góry nogami. Po 3-4 dniach są gotowe.